Bouwbedrijf JP Leguijt te Krommenie bestaat in 2024 225 jaar.

1900 – 1925   

Midden in de Zaanse samenleving

M. Leguijt en Zonen’ werkt voor de bloeiende industrie én de woningbouw

Krommenie is aan het begin van de 20e eeuw een bolwerk van ongekende economische bedrijvigheid. De blikfabriek van Woud en Schaap groeit razendsnel en wordt na enkele jaren flink uitgebreid. Om huisvesting te scheppen voor het alsmaar groeiende aantal werknemers, veel mensen komen van buiten de Zaanstreek naar de blikfabrieken, bouwen beide bedrijven in deze tijd een aantal woningen in Krommenie.

Voor de firma Leguijt leidt de enorme groei van de blikindustrie tot een groot aantal opdrachten. Het bedrijf wordt betrokken bij de diverse uitbreidingen van de fabriek van Woud en Schaap en eveneens bij de bouw van nieuwe huurwoningen. Dat leidt ertoe dat Melchert Leguijt in 1908 in opdracht van de woningbouwvereniging ‘Goed Wonen’ in Wormerveer 20 woningen bouwt. Zo draagt het familiebedrijf bij aan de huisvesting van de vele werknemers die zich in de Zaanstreek vestigen.

Als Melchert Leguijt op 22 juli 1917 overlijdt, kort na de dood van zijn echtgenote, laat hij een florerend timmerbedrijf achter dat vanwege haar veelzijdige bouwactiviteiten midden in de samenleving van Krommenie en de Zaanstreek staat. Zijn zonen Pieter, Klaas en Arie zetten het familiebedrijf daarna dan ook onder dezelfde naam voort, als ‘M. Leguijt en Zonen’. Bij het overlijden van Melchert wordt de totale waarde van roerende en onroerende goederen bepaald op f 38.467,37 met maar liefst 17 panden die onverdeeld in de vennootschap blijven.