Bouwbedrijf JP Leguijt te Krommenie bestaat in 2024 225 jaar.

1995 – 2010 

Een ‘vrije jongen’ aan het roer

De jonge Jan Piet Leguijt zet het familiebedrijf vanaf 1996 voort

Halverwege de jaren ’80 maakt Jan Piet Leguijt (1968), de zoon van Jacob, zijn opwachting in het familiebedrijf. Na het behalen van zijn LTS-diploma volgt hij het ‘Leerlingwezen’ waar hij vier dagen per week werkt en een dag op school is. Vanaf dan treedt hij in dienst bij zijn vader. Begin jaren ‘90 behaalt hij in de avonduren zijn aannemersdiploma’s. Hij werkt vaak bij de fabriek van Forbo voor het dagelijkse onderhoud en verbouwingen en leert daar het vak van timmerman goed kennen.
Omdat zijn vader veel last heeft van astma, dringt hij er bij Jan Piet op aan dat hij de zaak van hem overneemt. In 1996 is het zover, dan volgt Jan Piet Leguijt zijn vader Jacob op en zet de onderneming vanaf 1 januari 1996 voort onder de naam ‘Bouwbedrijf J.P. Leguijt’. Zijn vader blijft tot aan zijn overlijden in 2001 nog wel nauw verbonden aan het familiebedrijf.

Rond 2000 verandert de situatie voor bouwbedrijf Leguijt. De werkzaamheden voor de fabriek van Forbo nemen sterk af. De ondernemende Jan Piet ziet tegelijkertijd dat de particuliere markt steeds interessanter wordt. Hij ziet de mogelijkheden van het kopen van huizen, het opknappen en verkopen ervan. Daarin verschilt hij als ‘vrije jongen’ van zijn vader, die behoedzamer te werk ging. Maar Jan Piet Leguijt voelt zich als ondernemer thuis in de dynamische wereld van het vastgoed. Zo brengt Jan Piet het inmiddels 200-jarige familiebedrijf aan het Weiver in Krommenie in de 21e eeuw in nieuw vaarwater.