Bouwbedrijf JP Leguijt te Krommenie bestaat in 2024 225 jaar.

1980 – 1995   

Groot worden door klein te blijven

Jacob Leguijt leidt het bedrijf behoedzaam door bewogen tijden

De hoogtijdagen van de Nederlandse economie komen eind jaren ’70 tot hun einde. Als de Arabische landen in 1973 en 1979 de handel in olie aan banden leggen, leidt dit tot een oliecrisis die de internationale gemeenschap zwaar raakt. De economie stagneert wereldwijd, er ontstaan grote overheidstekorten, tal van bedrijven sluiten de deuren en veel mensen worden werkloos.

Jacob Leguijt leent diverse medewerkers voltijd uit aan ‘De Volkswoning’, mede voor de talrijke onderhoudswerkzaamheden. “Ik liep in de WW”, vertelt Fred Kniestedt, die in 1981 bij Leguijt in dienst komt. “Dus ik naar Leguijt. ‘Kan ik hier komen werken?’, vroeg ik aan Jacob. Die was toen de baas. ‘Wat kan je allemaal?’, vroeg hij. ‘Alles’, zeg ik. Goh, wat heb ik toen gelogen! Maar tijdens het sollicitatiegesprek bleek dat hij en ik een raakvlak hadden: muziek.” Dan wordt Fred aangenomen.

“En ik heb er geen dag spijt van gehad”, vertelt hij later. Hij verricht met zijn collega’s Klaas Hollebeek en Jan Mirck jaren-lang vrijwel dagelijks werkzaamheden voor ‘De Volkswoning’ en koestert warme herinneringen aan deze tijd.’ Op deze wijze maken diverse medewerkers midden in de crisisjaren kennis met het bouwbedrijf Leguijt.

Als de economie eind jaren ’80 en begin jaren ’90 weer herstelt, nemen de bouwactiviteiten snel toe. De werkzaamheden van bouwbedrijf Leguijt strekken zich dan uit van de Zaanstreek tot de regio rondom Alkmaar, Amsterdam en Haarlem. Soms betreft het zelfs de renovatie van woningen die nog in de jaren ’50 en ’60 door de familie Leguijt zijn gebouwd, zoals diverse eengezinswoningen en flatwoningen in de Serooskerkestraat in Krommenie.