Bouwbedrijf JP Leguijt te Krommenie bestaat in 2024 225 jaar.

1925 – 1940   

Het veelzijdige bouwbedrijf weet de crisistijd te doorstaan

Pieter Leguijt zet na het vertrek van zijn broers de onderneming met zijn drie zonen voort

In de jaren ’20 vertoont de Nederlandse economie een opmerkelijke groei. De bevolking neemt toe en de welvaart stijgt. Met opvallende reclames weten Zaanse bedrijven als Verkade en Honig met diverse voedselproducten nationale bekendheid te verwerven. Hun producten zijn te verkrijgen in de alsmaar groeiende winkels van de Zaanse ‘grootgrutters’ Albert Heijn en Simon de Wit. De groei van deze Zaanse levensmiddelenindustrie leidt vanaf dan een nieuwe bloeiperiode voor de streek in.

Ook ‘M. Leguijt en Zonen’ kan volop van de bloei van de Zaanse economie profiteren. Er worden in Krommenie en omgeving tal van nieuwe woningen en winkels gebouwd, er verrijzen villa’s en bij de groeiende fabrieken vinden diverse uitbreidingen plaats. Dat biedt veel continuïteit. Want het familiebedrijf verricht zowel de nieuwbouw als het onderhoud van de spectaculair groeiende Linoleumfabriek, die een grote en landelijke toeleverancier van de bouw wordt. In Krommenie verrijst in deze jaren eerst de nieuwbouw van linoleumfabriek ‘Zuid’ in Assendelft, later gevolgd door de nieuwbouw van linoleumfabriek ‘Noord’ aan de Vaartdijk in Krommenie.

Om in de toenemende vraag naar bouwwerken te kunnen voorzien, neemt de firma Leguijt in 1927 een machinale hout-zagerij in gebruik. Zo kunnen houtbewerkingen zoals zagen en schaven voortaan op een snellere wijze plaatsvinden. De veelzijdigheid van het bouwbedrijf komt in deze tijd goed van pas. Want in de jaren ’30 valt de Nederlandse economie sterk terug als gevolg van een wereldwijde financiële crisis die uit Amerika is overgewaaid. De op de stagnerende thuismarkt gerichte Zaanse bedrijven moeten een pas op de plaats maken. Maar door de uiteenlopende bouw- en onderhoudswerkzaam-heden voor de woningbouw in Krommenie en omgeving kan de firma Leguijt in deze crisistijd toch volop aan het werk blijven.