Bouwbedrijf JP Leguijt te Krommenie bestaat in 2024 225 jaar.

1875 – 1900    

Oud geld is de drijfkracht achter veel vernieuwingen

Melchert Leguijt laat het familiebedrijf met alle ontwikkelingen meegroeien

De zaken gaan voortvarend voor Klaas Leguijt, totdat zijn oudste zoon Pieter in juni 1876 overlijdt. Als ervaren timmerman was hij de beoogde opvolger van zijn vader, zijn jongere broer Arie heeft zich de jaren ervoor vooral als koopman ontwikkeld. Maar er is binnen de familie gelukkig een oplossing voor handen… Pieter heeft zijn zoon Melchert (1844) al jong ingewerkt als timmerman. Hij is al geruime tijd werkzaam bij het familiebedrijf en heeft de capaciteiten om de zaak later voort te zetten.

Melchert koopt de timmerwerkplaats voor een bedrag van zo’n 1.000 gulden van de gezamenlijke erfgenamen van Klaas Leguijt. Hij wordt zo de nieuwe eigenaar van het familiebedrijf. De 35-jarige Melchert gaat met zijn echtgenote Anna Hoenderdos wonen op Weiver 67. Daar groeit hun gezin met tien kinderen op.

In de jaren die volgen laat Melchert Leguijt zien hoe breed de werkzaamheden van het timmerbedrijf zijn geworden. Het bedrijf groeit als het ware met de rijke traditie en de sterk toegenomen activiteit in de Zaanstreek en Krommenie mee. Zowel ondernemers, overheden als familie weten hem als vakman te vinden. Melchert bouwt zo begin jaren ‘80 een pakhuis voor de firma P.H. Kaars Sijpesteijn (f 1235,48), een huis voor zeildoekreder W. Schaap (f 1200,-) en een huis voor zijn oom Arie Leguijt (f 2920,-). Van 1882 tot 1892 volgen daarnaast diverse nieuwe sluisdeuren, een nieuw sluishuis (f 1150,-), een huis bij de gasfabriek (f 2750,-), het lokaal voor het Witte Kruis en zelfs een weeffabriek voor P.H. Kaars Sijpesteijn (f 5469,-).