Bouwbedrijf JP Leguijt te Krommenie bestaat in 2024 225 jaar.

1800 – 1850  

Er woei geen Hollandsche vlag of zeildoek meer

In moeilijke tijden maakt Piet Leguijt doodskisten als timmerman

Omdat de scheepsvaart in Zaanstreek de glorietijd achter zich heeft liggen, zijn de timmermanswerkzaamheden daarvoor sterk verminderd. Het accent ligt nu op de vervaardiging en reparatie van kleine vaarschuiten die op de Zaan worden ingezet. Dit zijn binnenschepen die zich gemakkelijk over de ondiepe ‘Voorzaan’ kunnen bewegen en tal van goederen vervoeren.

Piet ontwikkelt een breder pallet aan werkzaamheden. Hij maakt ook doodskisten voor de overleden bewoners uit de streek. En dat zijn er nogal wat, want de armoede onder de bewoners is groot, de gebrekkige woon- en leefomstandigheden dragen eraan bij dat veel mensen ziek en niet oud worden.

De zonen van Piet Leguijt zijn al op jonge leeftijd op de timmerwerkplaats werkzaam. Vooral Klaas (1797) blijkt een handige timmermansknecht die bij zijn vader in de leer gaat. Als de zaken goed lopen bij het timmerbedrijf, komen er tijdelijke knechten bij, die weer weggaan als het qua werk minder wordt. Piet besluit enkele akkertjes grond te kopen in de omgeving, waar wat vee gehouden wordt. Zo doorstaat hij als timmerman met zijn bedrijf de moeilijke tijd die de Zaanstreek doormaakt.

Als Piet Leguijt in 1849 overlijdt, neemt zoon Klaas Leguijt het huis met erf en werkplaats aan Weiver 67, wat inmiddels het adres is, over.